dip
Zdrowie i uroda

Sosy na grilla – szybkie przepisy.

Sezon grillowy nadal w pełni, dlatego przygotowałam kilka przepisów na sosy na grilla. Sosy wykonane samemu są wspaniałą alternatywą dla sklepowego ketchupu i sosów z różnymi przyimkami. Przygotowując taki sos mam 100-procentową pewność, że nie znajdują się w nich żadne ulepszacze, barwniki lub zagęstniki. Po prostu naturalne.

 

sosy na grilla

 

Sos pomidorowy.

Wystarczy zblendować 2 pomidory (obrane ze skórki) + bazylię + natkę pietruszki + 4 suszone pomidory + 1 ząbek czosnku + 1 łyżkę oliwy z oliwek + sól + pieprz.

 

Ostry sos paprykowy.

Blendujemy: 1 papryka (obrana ze skórki) + 1 papryczka chilli + rozmaryn + 1 ząbek czosnku + 1 łyżka oliwy z oliwek + sól + pieprz.

 

Sos czosnkowy.

Blendujemy: 200g jogurtu naturalnego + 4 ząbki czosnku + natkę pietruszki + sok z limonki + 1 łyżkę oliwy z oliwek + sól + pieprz.

 

Sos koperkowy.

Blendujemy: 200g jogurtu naturalnego + 2 pęczki koperku + 2 ogórki + 2 ząbki czosnku + sok z limonki + oliwę z oliwek + sól + pieprz.

 

Sos guacamole.

Blendujemy: Awokado + 1 pomidor bez skórki + kolendrę + 1 ząbek czosnku + sok z limoki + oliwa z oliwek + sól + pieprz.

Jeśli chcemy uzyskać guacamole w wersji pikantnej wystarczy dodać 1 papryczkę chilli lub pieprz cayene.

 

Zachęcam do eksperymentowania z ilością danego składniku. Jeśli nie wiesz ile masz dodać soku z limonki, czy soli i pieprzu, to daj szczyptę, potem próbuj, smakuj, oceniaj i w razie potrzeby znowu doprawiaj. Gotowanie to nie chemia, nie ma idealnych proporcji, bo ile ludzi – tyle gustów.

Z takimi przepisami możesz omijać szerokim łukiem półkę sklepową z gotowymi sosami. Ich przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zblendować przygotowane składniki i ewentualnie schłodzić w lodówce przed podaniem. Zamiast ketchupu goście i rodzina mogą wybrać sos pomidorowy. Sos paprykowy zastąpi nam sos tysiąca wysp, a sos koperkowy tzatzyki. Sosy na grilla wykonane samemu są dużo zdrowszą wersją i bardzo smaczną. Nic nie smakuje lepiej niż świeże zioła i składniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close