sałatka z żurawiną i mozzarellą
Zdrowie i uroda

Sałatka z żurawiną i mozzarellą

Sałatka z żurawiną i mozzarellą to kolejny szybki przepis z użyciem sałaty. Jeśli do tej pory nie byłaś zwolenniczką (zwolennikiem) sałaty to ta przekona cię mieszanką smaków. To jest zupełnie nietuzinkowa mieszanka słodko-kwaśno-pikantna. Dodatkowo mozzarella złagadza tą ostrość swoim mlecznym smakiem. Kiedyś niezbyt chętnie jadałam sałatę, ale jadłam ją, bo wiedziałam, że jest zdrowa. Znalazłam sposoby na sałatę, o czym już kiedyś pisałam i koniecznie polecam spróbować każdego rodzaju sałatę. Dzisiaj sałata nie gra pierwszego planu w moich sałatkach, mimo iż jest jej zawsze najwięcej w misce. Najważniejszy jest wyraźny smak, który robią inne składniki sałatki. Jakiś czas temu podzieliłam się z tobą przepisem na sałatkę z kaszą gryczaną, która jest bardzo syta i zdrowa. Dzisiaj królową artykułu będzie sałatka z żurawiną i mozzarellą, którą przygotujesz w mniej niż 10 minut.

Sałatka z żurawiną i mozzarellą – składniki:
  • 1 łyżka żurawiny suszonej, bez dodatku cukru
  • 1 plaster sera mozzarella
  • 6 dużych liści sałaty lodowej (może być też garść rukoli lub szpinaku lub roszponki)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka musztardy dijon
Sposób przygotowania sałatki:
  1. Po pierwsze przygotowuję żurawinę, czyli zalewam ją wrzątkiem i zostawiam na ok. 3 minuty. Po tym czasie odcedzam.
  2. Po drugie mozzarellę kroję w kostkę.
  3. Myję sałatę lub inne liściaste 🙂 Sałatę targam na kawałki (rukolę lub szpinak lub roszponkę wrzucam w całości).
  4. Mieszam sałatę z żurawiną i mozzarellą, całość polewam dressingiem.
Sposób przygotowania dressingu:
  1. Wystarczy wymieszać ocet balsamiczny z sokiem z cytryny, miodem i musztardą. Mieszam, aż składniki utworzą jednolitą masę.
  2. Uwaga: musztarda dijon jest dość ostra, jeśli nie lubisz tak pikantnych rzeczy to dodaj inną.

Sałatka z żurawiną i mozzarellą to propozycja na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek, czy kolację. Idealnie sprawdzi się na przekąskę w pracy. Ponieważ można spakować sałatkę do jednego pojemnika, a dressing do drugiego, mniejszego. Polewamy dressingiem tuż przed zjedzeniem.

agnieszka klimczak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close