sałatka z kaszą gryczaną
Zdrowie i uroda

Sałatka z kaszą gryczaną

Sałatka z kaszą gryczaną to mój ulubiony i sprawdzony przepis na szybką i pożywną kolację. Najczęściej jadam ją właśnie na kolację, ale równie dobrze sprawdzi się w diecie pudełkowej. Bez problemu spakujesz ją do pojemnika jako drugie śniadanie lub przekąskę w pracy. Sałatka z kaszą gryczaną to również świetny pomysł na śniadanie.

Przygotowanie takiej sałatki to tylko kilka minut, jeśli wcześniej masz już ugotowaną kaszę. Poniżej podaję listę składników oraz sposób przygotowania sałatki.

  • 31/3 łyżki kaszy gryczanej palonej (może też być niepalona, choć ja wolę tą pierwszą)
  • 1/3 sztuki dojrzałego awokado (możesz resztę wykorzystać resztę na następne sałatki lub podwoić porcję i podzielić się z kimś)
  • 1 sztuka ogórka kiszonego
  • łyżka szczypiorku
  • garść roszponki lub innej ulubionej sałaty
  • 2 szczypty soli himalajskiej (lub morskiej)
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 1/5 łyżeczki kurkumy mielonej
sałatka z kaszą gryczaną
Sałatka z kaszą gryczaną – sposób przygotowania:
  1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Czasem gotuję ją o kilka minut dłużej, ponieważ miękka bardziej mi smakuje.
  2. Kroimy awokado i ogórka kiszonego w kostkę. Umyj szczypiorek i drobno posiekaj.
  3. Następnie łączymy kaszę z awokado, ogórkiem szczypiorkiem i roszponką. Jeśli użyłaś innej sałaty to rozdrobnij ją w rękach. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Jeśli nie próbowałaś wcześniej soli himalajskiej, czy morskiej to zdecydowanie różnią się one między sobą, a w szczególności od soli kamiennej. Warto otworzyć się na nowe smaki.
  4. Ostatnim etapem jest wymieszanie wszystkiego. I sałatka z kaszą gryczaną jest gotowa.

Życzę smacznego! Koniecznie podziel się swoimi doświadczeniami smakowymi i napisz do mnie. Mam nadzieję, że będzie to jedna z twoich ulubionych sałatek 🙂 Kiedyś nawet największe niejadki są w stanie przekonać się do sałaty, jeśli tylko zostanie ona odpowiednio podana. Warto poznać z czym ciekawie ją połączyć, by uzyskać różne warianty smakowe. Zachęcam do przeczytania, dlaczego warto jeść sałatę i jaki wpływ ma na nasze zdrowie.

agnieszka klimczak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close