roladki wołowe z ogórkiem kiszonym i cebulką
Zdrowie i uroda

Roladki wołowe z ogórkiem kiszonym

Roladki wołowe z ogórkiem to smaczny pomysł na drugie danie. Potrzebujesz ugotować coś na szybko i chcesz, żeby mięso było aromatyczne w smaku? To jest idealny przepis na taką okazję. W moim domu zdecydowanie są uwielbiane. I chyba, żaden mięsożerca się im nie oprze 🙂 Do wołowiny nie trzeba nikogo przekonywać, że jest najlepszym wyborem spośród innych mięs. Ma sporą ilość żelaza, witamin A i E. W zależności od tego jaki rodzaj kupimy, będzie się on różnić zawartością tłuszczu. Najmniej tłuszczu jest w polędwicy wołowej (3,5g tłuszczu w 100g). Trzeba jednak uważać, by nie jeść jej zbyt często. Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie przy częstym spożyciu. Najzdrowiej jest jeść warzywa, nie musisz się ograniczać z ich częstotliwością i zdecydowanie odpowiednio skomponowana dieta pomaga całkowicie zastąpić spożycie mięsa.

W moim domu jadamy mięso 2-3 razy w tygodniu na obiad. Nie zawsze tak było. Stopniowo ograniczamy spożycie, choć wymaga to wysiłku, ponieważ lubimy ten smak. Poniżej przepis na roladki z ogórkiem kiszonym i cebulką. Duszone we własnym sosie. Pyszności 🙂

Roladki wołowe z ogórkiem kiszonym i cebulką duszone we własnym sosie:
  • 500 g wołowiny polędwicy (porcja na 4 osoby)
  • 1 łyżka oleju kokosowego extra virgin
  • cebula
  • 1 szt ogóreka kiszonego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • szczypta pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
  1. Mięso pokrój na kotlety i rozbij tłuczkiem.
  2. Posyp pieprzem i posmaruj musztardą.
  3. Połóż na jednym końcu kotleta kawałek cebuli i plaster ogórka kiszonego. Zwiń w roladkę. Zepnij wykałaczką lub owiń sznurkiem do mięsa.
  4. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż roladki z każdej strony. Gdy złapią trochę brązu podlej wodą (1-2 szkl wody) i duś aż mięso będzie miękkie. +/- 30 minut.
Przepis babci Teresy na puree ziemniaczane:

Uwielbiałam ten smak i zapach. W zależności od tego kto robi ten przepis, ziemniaki smakują inaczej. Dzisiaj z przyjemnością do niego wracam, ponieważ jest to miła odmiana niż zwykłe ziemniaki. Przygotowanie w ten sposób ziemniaków nie zajmie ci wiele czasu. A przyjemności z jedzenia będzie co nie miara 🙂

  1. Po pierwsze ugotuj odpowiednią ilość ziemniaków. Nie sól wody.
  2. Odcedź zostawiając 2-3 łyżki wody w ziemniakach. I postaw z powrotem na „ogień”.
  3. Po drugie dopraw szczyptą soli morskiej i szczyptą tymianku (lub dwiema jeśli lubisz).
  4. Dusimy ziemniaki i czekamy aż woda odparuje.
  5. Na końcu ubijamy je na gładką masę i podajemy.

W dzień przygotowania roladek przygotowałam w ten sposób kaszę gryczaną (paloną), ponieważ akurat nie miałam ziemniaków. Smak jest w porządku. Jednak ten przepis jest najlepszy z ziemniakami 🙂 Koniecznie daj znać czy coś zmieniałaś szykując takie roladki wołowe z ogórkiem lub puree. Życzę niebiańskich doznań smakowych.

agnieszka klimczak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close