bakłażany faszerowane
Zdrowie i uroda

Bakłażany faszerowane podgrzybkami

Bakłażany faszerowane podgrzybkami  to wspaniałe i szybkie w przygotowaniu danie z warzyw. Bakłażan jest jednym z „tych” warzyw, które z powodzeniem zastąpią mięso. A ponieważ mamy sezon grzybowy, świetnie będzie użyć świeżych podgrzybków.

Bakłażany faszerowane podgrzybkami – Składniki:

2 bakłażany

400-500 g podgrzybków

200g sera feta

2 pomidory

1 papryka

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki oleju

ulubione przyprawy

Bakłażany faszerowane podgrzybkami – Sposób przygotowania:

Jeśli używasz suszonych grzybów – koniecznie namocz je przez noc. Ogromną zaletą suszonych grzybów jest to, że pozostawiają większy aromat w potrawie. Ja akurat miałam świeże i takich użyłam do przygotowania tego dania.

Zajrzyj do wpisu o oczyszczaniu grzybów.

Bakłażany umyłam, odcięłam końce, przekroiłam wzdłuż na pół, nacięłam wewnątrz, obficie oprószyłam solą i pozostawiłam tak przygotowane na 30 minut.

Następnie bakłażany opłukałam z soli, wydrążyłam miąższ, żeby zrobić miejsce na farsz. Miąższ pokroiłam w kostkę. Potem przekroiłam paprykę, usunęłam nasiona, umyłam i pokroiłam w kostkę.

Cebulę i czosnek obrałam, posiekałam i zeszkliłam na połowie oleju. Dodałam pokrojone w plasterki podgrzybki, miąższ z bakłażanów oraz paprykę. Smażyłam tak długo, aż grzyby stały się miękkie.

Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Ostatnio tylko taką formę pomidorów akceptuje moja rodzina. Następnie pokroiłam i połączyłam z farszem. Dodałam pokruszoną fetę, doprawiłam ulubionymi ziołami i wymieszałam. Jeżeli nie masz ulubionej mieszanki ziół to proponuję Ci spróbować moich ulubionych: lubczyk, majeranek, zioła prowansalskie, pietruszka. Wszystko dozuję na oko, potem smakuję i całą czynność powtarzam do skutku. Uważam, że przyprawianie to kwestia smaku, a nie proporcji.

W kolejnym kroku połówki bakłażanów napełniłam farszem i przełożyłam do wysmarowanego resztą oleju naczynia żaroodpornego. Całość zapiekałam 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Po tym czasie bakłażany faszerowane podgrzybkami są gotowe! Możesz je udekorować posiekanym koperkiem, ale i bez tego wyglądają apetycznie.

Podsumowując. Bakłażany faszerowane są idealną propozycją dla miłośników grzybów, a także sprawdzą się idealnie jako pomysł na bezmięsne danie dnia.

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *